Avoin korkeakoulutus ei ole uhka.

31.08.2022

Julkaistu sosiaalisessa mediassa ja Kokoomusnuorten verkkosivuilla 31.8.2022

Ville Hardenin artikkelissa (27.8.2022, KSML) kirjoitettiin avoimesta yliopistosta otsikolla "Opiskelijajärjestöt pitävät avoimen väylää uhkana." 

 Tämä ajatus avoimesta väylästä jonkinlaisena uhkana on allekirjoittaneiden mielestä kummallinen etenkin hakukelpoisuusvaatimuksien koko ajan laskiessa. 

 Avoin yliopisto, tai avoin korkeakoulu ei ole mikään uhka kenellekään, vaan lähinnä lisää mahdollisuuksia. Nimenomaan avoimien reittien kautta opiskelijat pääsevät tutustumaan alan opintoihin paremmin etukäteen verrattuna esimerkiksi normaaliin hakupolkuun. Opinnot on helpompi jättää kesken, jos ala ei tunnu omalta, eikä Kelan kanssa joudu niin helposti ongelmiin.

Avoimen väylän kautta tulleet opiskelijat ovat hyvin motivoituneita ja tutkinto-oikeuden saamisen ehtona onkin ollut riittävän hyvin suoritetut opinnot. Tämä seuloo oikeat opiskelijat suorittamaan tutkintoa jopa paremmin kuin ylioppilastutkinto. Tällä hetkellä koulujen todistusvalinnoissa painotetaan sellaisia aineita, jotka hakukohde huomioiden kuulostavat järjettömiltä, kuten pitkää matematiikkaa kielten opiskeluun. 

Hallituksen tavoitteena on, että Suomessa väestöstä olisi vuonna 2030 50 % korkeakoulutettuja. Tilanteessa, jossa Suomea vaivaa osaajapula, paras korjaussarja on mahdollisimman sujuvaksi ja joustavaksi luotu korkeakoulujärjestelmä. Siksi tarvitsemme laajat ja vahvat avoimet väylät korkeakoulutukseen. 

 Esa Ettala, Keski-Suomen Kokoomusnuorten hallituksen puheenjohtaja 
 Peetu Luiro, Jyväskylän Kokoomusopiskelijoiden sihteeri