Avuksi ulkomaalaistaustainen työvoima.

08.10.2022

Julkaistu Keskisuomalaisessa 29.9.2022

Kuluneiden kuukausien kuumimpia keskustelunaiheita on ollut hoitoalan työtilanne, hoitajien uupumus ja työvoimapula.

Keskustelussa on käyty jopa aivan absurdeissa mittasuhteissa, kun HUS syytti opiskelijoita siitä, että nämä aiheuttavat työvoimapulan, koska pitävät kesällä lomaa.

Mielestäni tässä keskustelussa on unohtunut ulkomaalaistaustaisen työvoiman hyödyntäminen.

Keski-Suomessa Jyväskylän Ammattikorkeakoulu kouluttaa laadukkaassa koulutusohjelmassa suuret määrät Nursing-opiskelijoita, eli englannin kielellä opintonsa suorittavia suomalaisen järjestelmän sairaanhoitajia.

Nämä usein urasta ja elämästä Suomessa haaveilevat ammattilaiset kuitenkin jäävät toistuvasti ilman työpaikkoja, koska suomalainen järjestelmä haluaa väenvängällä suomalaisen ihmisen töihin, vaikka tarjontaa suomalaisista ei olisi.

Tämä aiheuttaa etenkin haja-asutusalueilla suurta pulaa työvoimassa, kun ammattilaisia ei palkata täysin ulkoisen ja merkityksettömän seikan vuoksi.

Usein syyksi nostetaan puutteellinen kielitaito. Tämä tuntuu oudolta. Mieluummin otan hoitajan, jolla ei ole kaikki sijamuodot hallussa, kuin hoitajapulan.

On huolestuttavaa, että koulutamme käytännössä työttömäksi hoitoalan ammattilaisia ja samaan aikaan puhumme hoitajapulasta. Tosiasiassa kyseessä on järjestelmän joustamattomuus.

Te sanotte: "laiskat opiskelijat, kun ette käy kesällä töissä." Minä sanon: "Laiskat työnantajat, kun ette katso nokkaanne pidemmälle."