Ei unohdeta hybridiopintojen hyviä puolia

23.03.2022

Julkaistu Suur-Jyväskylän lehdessä 23.3.2022

Niin Jyväskylän yliopisto, kuin Jyväskylän ammattikorkeakoulu antoivat odotetun ilmoituksen lähiopetukseen siirtymisestä turvavälejä ja maskisuosituksia noudattaen. Opiskelijan näkökulmasta tämä paluu arkeen oli varmasti lähestulkoon universaalin hurraa-huutojen paikka.
Pelkään kuitenkin, että kuluneiden vuosien tuomat opetukset opiskelujen joustavasta järjestelystä tulevat menemään normaalin paluun myötä lapsena pesuveden mukana.

Toteutettu hybridi- ja etäopetus ovat lähtökohtaisesti kasvattaneet suunnattomasti opiskelijan valinnanvapautta ja joustavuutta korkeakouluopintojen suorittamisessa. Yllättävän suurella osalla korkeakouluopiskelijoista on joko töitä tai perheen kautta muitakin velvoitteita ja kokopäiväinen opiskelu on tosiasiassa vain teoreettinen käsite. Siksi olisi äärimmäisen suotavaa, että myös jatkossa yliopisto ja ammattikorkeakoulut panostaisivat etä- ja hybridiopintojen suorittamiseen. Pandemia on mahdollistanut opiskelut monelle heistä, jotka asuvat keskuskaupunkien ulkopuolella ilman muuttamista pois kotoa ja tästä ei saa luopua, sehän pitää koko maakunnan elinvoimaisempana.

Oikein toteutettu hybridi on tasa-arvoisuutta ja valinnanvapautta lisäävä tapa oppia ja digitalisoituvassa maailmassa myös tulevaisuutta. Sen kautta mahdollistamme opinnot mitä erilaisimmissa elämäntilanteissa oleville opiskelijoille ja siksi onkin sääli, mikäli palaamme puhtaaseen lähiopetukseen.