Hyvinvointialueita ja ideologioita

29.10.2021

Julkaistu Säynätsalon Sanomissa nro. 21/21. 28.10.2021

Aluevaalia pukkaa. Tammikuun 2022 aikana tullaan käymään ensimmäistä kertaa Suomen historiassa aluevaalit, joissa valitaan edustajat uusiin aluevaltuustoihin, joiden hallinnon alle siirretään sosiaali- ja terveyspalvelut, sekä pelastustoimi. Vasemmistopuolueet saavat ideologiaansa sopivan keskusjohtoisuuden ja keskusta "maakunnallisen hallintohimmelin" 

Käytännössä Säynätsalon osalta tulevaisuus uuden aluevaltuuston alla hirvittää minua. Osana tätä uudistusta lakkautetaan olemassa olevat kunnallisen tason sopimukset terveyspalveluiden tuottamisesta, jolloin Säykistä lähtee Mehiläisen tuottamat terveyspalvelut aivan saman tien. Minun on vaikea uskoa, että isossa mittakaavassa päätettävissä terveysasioissa keskivertopäättäjä näkisi Säynätsaloa kovin oleellisena alueena, onhan siinä Muurame "aivan vieressä". Totta kai terveyspalveluiden osalta tässä olisi meillä myös pientä hopeareunusta: kun terveyspalveluita ei tuotettaisi kunnallisesti, voisivat Säynätsalolaisetkin hyötyä Muuramen hyvistä sosiaali- ja terveyspalveluista, "mutta jos ne palvelut ja tilat ovat niin hyviä, niin eiväthän ne Säykin saaristolaiset omia tarvitse", voisi virkamies ajatella. 

Hallituksen ideologisesti työstämä linja, johon sisältyy myös esimerkiksi yksityisen hoidon Kela-korvausten vähentäminen, on selkeää keskusjohtoisuutta, jossa automaattisesti julkisesti tuotettu palvelu on hyvä ja yksityisesti tuotettu on paha. On mielestäni suoraan sanottuna käsittämätöntä, että jokainen hyvinvointialueen asukas halutaan asettaa saman muotin sisään. Yksi malli sopii kaikille ja jokainen ongelma on naula, jota lyödään vasaralla ovat ajattelumalleja, joita noudattamalla emme saa Säykkiin muuta kuin pahan mielen. Toivon todella, että hallituspuolueiden ehdokkaat perustelisivat, miten he voivat kannattaa tällaista mallia. Minä en sitä nimittäin kykene ymmärtämään. 

Esimakua hyvinvointialueiden toiminnasta löytyy Kainuun puolelta. Suomussalmen ja Kuhmon lääkäriasemapalvelut on lakkautettu viikonloppuisin ja Sotkamon vuodeosaston täydellistä lakkauttamista on ainakin suunniteltu. Siinä on Kuhmossa mukava odotella ambulanssia Kajaanista saapuvaksi. Toki meillä Keski-Suomessa etäisyydet eivät ole näin valtavia, mutta mikäli vaikkapa Muuratsalossa syttyisi tulipalo, oltaisiin siellä paikan päällä paljon nopeammin Säynätsalon paloasemalta, kuin Muuramesta. 

Aluevaalit ja aluevaltuustot asettavat riskiin etenkin pienempien kauppaloiden, taajamien ja kuntien peruspalvelut ja niiden saatavuuden. Reseptinä tähän tarjoan olemassa olevien resurssien käytön jatkamista ja yhteistyötä julkisen sektorin ja yksityisten toimijoiden välillä. Sillä tavoin Säykissä on saatu pidettyä hyvät ja toimivat peruspalvelut. Pidetään siitä kiinni, eikä vajota ideologiseen venkoiluun.