Lähiopetus ei ole nykypäivää.

22.08.2022

Julkaistu sosiaalisen median kanavoissa 22.8.2022

Uusi lukuvuosi on pyörähtämässä käyntiin korkeakouluissa ja sitä myöten opiskelijan arki alkaa uudelleen. Olen seurannut hieman huolestuneena, miten moni koulu suorastaan hekumoi siitä, että palataan takaisin kampuksille. Lähiopetukseen palaaminen ei kuitenkaan ole nykyaikainen eikä järkevä ratkaisu.
Kuluneet koronavuodet ovat tuottaneet maailmaan suuria harppauksia etäopetuksen ja -kokoustamisen saralla, ja tarve saastuttavalle liikenteelle on myös tätä myöten vähentynyt. Mikäli koulut palaavat puhtaaseen lähiopetukseen, tulee kaikki hyvä edistys olemaan turhan takia.

Olen saanut lukuisia huolestuneita yhteydenottoja opiskelijoilta, jotka pelkäävät opintojensa puolesta, mikäli oppilaitokset pakottavat opiskelijat luentosaleihin. Kyseessä on saavutettavuus- ja yhdenvertaisuuskysymys. Osa opiskelijoista pärjää opinnoissa itsessään hyvin, mutta ei koe oloaan hyväksi ihmisten keskellä fyysisesti. Nykyaikaisen jatkuvan oppimisen maailmassa myös opiskelijat ovat aiempaa heterogeenisempi ryhmä. Huomattavan iso osa opiskelijoista on nykyisin perheellisiä, töissä käyviä tai toisella paikkakunnalla asuvia. Tällöin on törkeää ja väärin pakottaa opiskelijat tiettyinä kellonaikoina paikalle. Miten oppilaitos voi perustella 30 km koulumatkan suuntaansa pienten lasten äidille, kun meillä on olemassa loistavasti toimivat digitaaliset välineet etäluentoihin, tai luentotallenteisiin?

Olen sanonut aina, että hybridiopetus on ollut parasta, mitä korkeakouluille on tapahtunut vuosikausiin. Se mahdollistaa joustavamman opiskelun mitä erilaisemmille ihmisille, jotka aikaisemmin ovat joutuneet jättäytymään koulutuksen ulkopuolelle. Se mahdollistaa luentosaliin saapumisen niille, jotka sitä kaipaavat ja omaan tahtiin sopivan tallenteiden katsomisen niille, jotka tarvitsevat mahdollisuuden kuunnella luennot useaan otteeseen.

Vaatimus lähiopetuksesta on yhdenvertaisuutta halventava, vanhakantainen näkemys, eikä sillä tule olla sijaa korkeakouluissa nyt, eikä tulevaisuudessa.