Nuorisotila takaisin Säynätsaloon

21.01.2022

Julkaistu Säynätsalon Sanomissa 02/22 20.1.2022

Eniten varjoon jäänyt hyvinvointialueille siirtyvä palvelukokonaisuus taitanee olla lastensuojelu. Tämä on todella väärin, onhan kyseessä monimutkainen ja tärkeä kokonaisuus palveluiden saralla. Lastensuojelu usein mielletään koostuvaksi pelkästään pienkodeista ja huostaanotettujen holhoamisesta, mutta asia ei ole näin.

Säynätsalon näkökulmasta tämän kokonaisuuden hyvinvointialueelle siirtyminen luo mielenkiintoisen vipuvarren. Kuten tiedetään, Säykin lapset ja nuoret menettivät nuorisotila Pelisilmän viime kesänä. Kuitenkin kun tarkastelemme asiaa lastensuojelun näkökulmasta, niin eikö kaikista tärkeintä ole ennalta ehkäisevä toiminta? Kun ongelmat havaitaan ajoissa, ei tarvitse mennä huostaanottoihin ja sijoitusperheisiin. Ennaltaehkäisy puolestaan vaatii sitä, että lasten ja nuorten pahoinvointi havaitaan ajoissa, eli tarvitaan ammattilaisen läsnäoloa arjessa. Tällöin on mielestäni itsestäänselvyys, että lastensuojelullisilla toimenpiteillä ja tavoitteilla perusteltuna hyvinvointialue voisi järjestää nuorisotilatoimintaa myös Säynätsalossa.

Uskon, että tällä tulisimme ehkäisemään nuorten pakoa pois Säynätsalosta heti pakollisen peruskoulutien jälkeen. Kun lapsi ja nuori on sitoutunut ja juurtunut tänne, saattaisi koti vielä pesästä lennon jälkeenkin löytyä täältä. Lapsissa ja nuorissa on myös Säynätsalon tulevaisuus, joten meidän tulee pitää huolta siitä, että he voivat hyvin.