Pois kuntakeskeisyys aluevaaleista

12.01.2022

Julkaistu Säynätsalon Sanomissa 1/22 12.1.2022

Kirjoitin taannoin mielipidekirjoituksen erääseen maakunnan kannalta merkittävään lehteen ja sain sieltä yhteydenoton, että aluevaaliehdokkaiden allekirjoituksessa ilmoitetaan vain kotikunta, eikä kaupunginosaa. Eihän hyvinvointialueen tasolla sellaisella asialla pitäisi olla merkitystä. 

Jäin näin Säynätsalon asukkaan vinkkelistä ihmettelemään tuota toteamusta aika lailla. Olikohan tässä kyseessä sellainen kepulikeino aluepolitiikan tekemisessä median puolelta. Yhtä kaikki, aluevaalien alla käytävä mainonta ja keskustelu ehdokkaista on ollut harmillisen kuntakeskeistä. Aluevaltuustoihin kun ei valita kuntien edustajia, vaan hyvinvointialueen asukkaiden edustajia. Tällöin mielestäni huomattavasti relevantimpi asia on esimerkiksi se kotitaajama osana laajempaa viitekehystä. Eihän säynätsalolaisesta saa jyväskyläläistä tekemälläkään. 

Onneksi meillä on Säykissä kyläyhteisö ja oma paikallismedia, joten voimme luottaa siihen, että tiedämme, kuka ehdokkaista on saarien asukkaita näiden "Jyväskyläläisten" ehdokkaiden joukossa, mutta olisihan se hienoa, että tieto ehdokkaan asuinalueesta olisi myös muilla alueilla tiedossa. Voisin kuvitella, että muissakin entisissä teollisuuspitäjissä etsittäisiin käypiä ehdokkaita saman sorttisilta alueilta. Isommassa lehdessä muuten lopulta julkaistiin kirjoitukseni allekirjoituksella, jossa minun todettiin olevan "Jyväskylän Säynätsalosta". Taisi olla sellainen torjuntavoitto meille.