Säynätsalolaista näkökulmaa kaikille päätöksenteon tasoille.

12.08.2021

Julkaistu Säynätsalon Sanomissa 15/21 12.8.2021

Elokuun alun Säykki-lehdessä jysähti useampia positiivisia uutisia meille saarelaisille. Oikein etusivun juttuna kerrottiin siitä, että Linkki-palveluiden Säynätsaloon kohdistuvat leikkaukset peruttiin. Leikkausten huonouden esilläpito ja aiheen protestointi on ollut meidän kaikkien mielissämme ja tämän kerran saavutimme asiassa torjuntavoiton. Tilanne ei parantunut, mutta ei huonontunutkaan. Samoin saimme useita loistavia säykkiläisiä kaupunginvaltuustoon ja lautakuntiin. Valitut säynätsalolaiset ehdokkaat ovat nauttineet laajaa kannatusta ja luottamusta ympäri Jyvässeutua, joka kertoo siitä, että kaikesta huolimatta saaremme on arvokas osa Jyväskylää ja sen päätöksentekoa, vaikka ei aina siltä tunnu. 

Kuitenkin Säynätsalon aseman suojelu ja etujen ajaminen ei rajoitu, eikä pääty kaupunginvaltuuston järjestäytymisen myötä. Pelkästään tänä vuonna on luvassa vielä S-Keskimaan edustajistovaalit ja Jyväskylän yliopiston, sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulun edustajistovaalit. Itse olin vakaasti uskonut, että korkeakoulujen edustajistojen kysymykset ja teemat eivät välttämättä ole oleellisia muille, kuin meille koulukkaille, mutta esimerkiksi tuo Linkin linjastosuunnitelma kävi lausuntokierroksella molempien opinahjojen opiskelijajärjestöillä. Olen itse luotsaamassa Jyväskylän opiskelevien Kokoomuslaisten listaa JAMK:in vaaleissa, joissa aikomukseni on myös asettua ehdolle. Haastan tätä myöten muutkin säynätsalolaiset korkeakouluopiskelijat asettumaan ehdokkaiksi joko yliopiston, tai amk:n edarivaaleihin. 

Keskimaan edustajistovaalit lienevät tärkeydeltään meille huomattavasti selkeämmin hahmotettavia: tärkein päivittäistavarakauppamme on S-ryhmän Sale, jota ilman nälkä kurnisi varmasti useamman vatsassa. Olisikin mielestäni tärkeää, että pidämme huolen siitä, että myös Keskimaan edustajistossa on säykkiläisiä. Keskimaan vaalithan käydään nyt ensimmäistä kertaa käyttäen suoraa henkilövaalia, eli valituiksi tulevat henkilöt, jotka saavat eniten ääniä, eivätkä ääniharavien kanssa samalla listalla olevat, mikä onkin ihan hyvä asia. Ruokakaupat ja huoltoasemat kun eivät poliittisia jäsenkirjoja kysele. Tämä uudistus varmasti helpottaa ehdolle asettumista ilman puoluepoliittista kokemusta, eikä äänestäjänkään tarvitse miettiä asioita siltä kannalta. 

Suurimpana peikkona saarien osalta lähitulevaisuudessa on varmasti sote-uudistus. Mikäli palvelut suoraan sosialisoidaan ja Mehiläisen kanssa oleva sopimus lakkautetaan, menetämme palvelut samoin tein, eikä meillä ole mitään takeita siitä, että maakunnallisella tasolla Säynätsalon terveysasemaa pidettäisiin tärkeänä kohteena. Mutta olen varovaisen toiveikas, että niistäkin selvitään. Kimmo Suomi sanoi suorat sanat terveysasemasta edellisessä lehdessä ja tässäkin asiassa yhteistyö on voimaa. Pyritään valvomaan meidän kylämme etuja kaikilla päätöksenteon tasoilla ja suunnataan yhdessä eteenpäin. Eräässä katsomassani TV-sarjassa oli lentävä lause: "Tahiti. Se on maaginen paikka" ja tämä pätee mielestäni myös Päijänteen Tahitiin.