Tasa-arvo ei ole valmis.

22.06.2022

Julkaistu sosiaalisen mediani kanavissa 22.6.2022

Viimeisten päivien dramaattiset ulostulot ja otsikot ovat kertoneet meille yhden asian. Tasa-arvo ei ole vieläkään valmis.

Viimeisen viikon aikana julki on tullut lukuisia tapauksia, joissa kansanedustajaa syytetään nuorten groomaamisesta, tätä ennen pääministeristä julkaistiin takapuolikuva ja hieman näiden episodien jälkeen kansanedustajasta otettiin eduskunnan kahviossa halventava salakuva. Nämä tapaukset ovat vain pieni osa isommasta ongelmavyyhdistä, joka on toistaiseksi jäänyt piiloon vähättelevän "pojat ovat poikia"-asenteen vuoksi.

Tällainen käytös on usein nuorena opittua. Osalla ihmisistä ovat lähtökohdat sellaisia, että vanhentuneet ja syrjivät ajatukset tulevat lapsena opittuina. Siksi julkisen yhteisön suorittama kasvatustyö hyväksyttävän käytöksen suhteen on tärkeää. Olen itsekin ollut nuorena hyvinkin kieroutuneesti ajatteleva ihminen, vaikka kotikasvatuksessa ei vikaa ollutkaan. Vihan kokonaisuuden purkaminen on osa laajempaa deradikalisaatiota. Kun ihmisellä menee elämässä huonosti, tämä etsii syypäitä pahaan oloonsa ja yleensä syypää löytyy ryhmästä, jotka ovat toisia. Tästä toiseudesta syntyy nopeasti itseään ruokkiva pahan olon kierre, jossa toisen ihmisarvo lopulta koetaan vähemmäksi, kuin omansa. Täten myös sukupuoleen perustuvassa ahdistelussa ja syrjinnässä usein voi olla kyse siitä. Kun itse ei saa sitä, minkä kokee itselleen kuuluvaksi, pyrkii sitä saamaan pakon kautta ollen vihainen ja katkera toiselle ja tämä on se kierre, joka meidän tulee katkaista, jotta tulevaisuudessa voimme paremmin yhteisönä.

Toinen syy näiden tapauksien runsaaseen määrään on yksinkertaisesti koko yhteiskunnan, ei vain naisten, sisäistetty naisviha, jolla on länsimaalaisessa ajattelussa pitkät perinteet. Hegelin mukaan naiset poikkeavat miehistä, kuten kasvit eläimistä. On sanomattakin selvää, että kun tällainen alistava asenne tulee suoraan sivistyksen lähtökohdista, syntyy yhteiskunta, joka itsessään normalisoi naiseuden vähempiarvoiseksi ja tätä myöten luo mahdollisuuden ahdistelulle ja syrjinnälle.

Yhteiskunta on onneksi tullut jo pitkän matkan kohti tasa-arvoa, mutta se ei ole vieläkään valmis. Siksi meidän kaikkien tulee olla feministejä.