Vauhtia mielenterveyspalveluihin

07.05.2021

Julkaistu Suurjyväskylän lehdessä 21.4.2021

Vuoden jatkunut koronakriisi on ajanut jo aikaisemmin ahtaalla olleet nuoret ja vähävaraiset entistäkin ahtaampaan nurkkaan, jossa yksiön seinät kaatuvat päälle, eikä elämä tarjoa enää mitään virikkeitä. Tässä tilanteessa kultaakin kalliimpaa olisi ripeästi toimivat mielenterveyspalvelut. Kuitenkaan läheskään kaikissa kaupungeissa asia ei ole näin.

Mielenterveyspalvelut ovat jaettu hyvin pitkälti siten, että jokaisella terveysasemalla tai terveyskeskuksella on yksi terveyskeskuspsykologi, jolla saattaa olla piirissään useampikin terveysasema. Jonot näille terveyskeskuspsykologeille ovat useita kuukausia. Ajan voi Jyväskylässä varata tiistaisin kello 9-11 tai torstaisin kello 13-15. Puhelimen päässä stressaantunut ja ikävä psykologi hoputtaa asiakasta kertomaan, mikä on hätänä, jonka jälkeen tämä heitetään jonon hännille ja kerrotaan, että "sinuun ollaan yhteydessä muutaman kuukauden päästä". Johan sen kertoo järkikin, muutama kuukausi on aivan liian pitkä ihmiselle, joka tarvitsee apua nyt.

Olen kuullut itse noiden asiakaskokemuksien lisäksi terveydenhuollon ammattilaisten manaavan sitä, miten alirahoitettua mielenterveyspalvelut ovat ja miten asiaa ei auta se, että terveyskeskuslääkäreissä on ihmisiä, jotka eivät ymmärrä psykologisesta puolesta oikeastaan yhtään mitään.

Tehostaaksemme mielenterveyspalveluita, meidän tulisi keskittää mielenterveyspalveluitamme psykiatrian akuuttityöryhmän ympärille. Sairaala on hyvien julkisien kulkuyhteyksien päässä ja sinne on muutenkin helppo mennä. Tällöin voisimme vähentää terveyskeskuspsykologien määrää, kun kiireisimmät tapaukset ohjautuisivat useammin ja nopeammin suoraan akuuttityöryhmän avun piiriin.

Uskon, että monelle riittäisi edes puhelinkeskustelu sellaisen psykiatrisen hoitajan, tai psykologin kanssa, joka ei hoputa asiakasta kertomaan asiaansa ja paiskaa tätä jonon jatkoksi. Psykiatrisissa palveluissa tulee vähentää hajallaan olevaa terveyskeskuspsykologi -vetoista järjestelmää ja lisätä vastavuoroisesti resursseja kiireelliseen apuun. On kuvaavaa, että psykiatrisen osaston yhteystiedot ovat haudattu syvälle netin syövereihin siinä missä hitaasti toimivat terveyskeskuspsykologien ajanvarausnumerot löytyvät välittömästi.

Koronakriisi on ollut todellinen mielenterveyspommi ja mikäli mielenterveyteen vaikuttaviin tekijöihin ei puututa nyt, se tulee vielä räjähtämään vasten kasvojamme.